Catral is een dorp dat centraal gelegen is tussen Alicante en Murcia.
Dit landelijke dorp ligt op 30 minuten van de luchthaven van Alicante.

U bent hier op 15 minuutjes verwijderd van enkele prachtige zandstranden.
In de nabije omgeving bevinden zich dan tal van natuurparken, meren en bergen, kortom kan u hier uitstekend genieten van de fauna en flora van deze streek.

De meeste inwoners van dit dorp leven hoofdzakelijk van de landbouw.
Ook de industrie van de schoenen zit er aardig in de lift.

Oorspronkelijk had Catral een Arabische plaatsnaam, namelijk Al-Quatrullat, deze naam was te danken aan het feit dat dit aan een bevloeiingskanaal ligt dat uit Orihuela komt.

Het dorp kwam echter pas in bloei toen Kardinaal Belluga de moerassen had laten droogleggen in de eerste helft van de 18de eeuw en toen men onafhankelijk werd van Orihuela.

De zoutmeren die zeer nabij gelegen zijn en de dennenbossen zorgen voor een uiterst gezonde omgeving.
Het zuidelijke deel van de Costa Blanca is volgens de lokale artsen, dokters en specialisten, maar ook door de wereld gezondheidsorganisatie (WHO), een van de gezondste verblijfplaatsen op aarde.
Vandaar ook de bijnaam voor deze regio: het Florida van Europa.
Mensen die problemen hebben van onder andere reuma, jicht of longaandoeningen, deze klachten kunnen afnemen door de klimatologische invloed van deze streek.
De zon daarentegen stimuleert de bloedsomloop en de aanmaak van vitamine D, dat stimuleert de calciumopname van de botten.
Doordat er hiergeen snelle opeenvolgingen zijn van hoge en lage drukgebieden is dit dan ook een ideaal klimaat voor mensen met hart –en vaatziekten.

Dit deel van de Spaanse Costa Blanca staat ook bekend om zijn lange zandstranden met de duinengebieden, de naaldbossen en palmbossen.
In deze streek groeien de meeste palmbomen van gans Europa.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het dorp Elche, dat slechts een steenworp verwijderd is van Catral, u het grootste palmbomenpark van heel Europa terugvind.