San Miguel de Salinas is een gemeente die zich in het zuiden van de Spaanse provincie Alicante bevind.
Dat is in de regio Valencia, in het Valenciaans dialect zeggen ze dan ook Sant Miquel de les Salines.

Bij de bevolkingstelling van 2007 bleek dat in dit dorp zo een 7625 permanente inwoners zijn waarvan 63 procent van deze bevolking een buitenlandse identiteit heeft.
De bevolking in dit dorp is de afgelopen 15 jaar spectaculair toegenomen.
Maar toch blijft San Miguel de Salinas een heel rustig, vredig en charmant dorpje zonder luidruchtige discotheken en lawaaierige auto’s in de nacht.
Mensen die wel graag een stapje in de wereld zetten en willen genieten van een drankje en een hapje kunnen naar de grootstad Torrevieja gaan.
Deze stad ligt op slechts 5 minuten rijden met de auto en hier vind u eenovervloed van bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden.

De aangrenzende steden zijn respectievelijk Almoradí, Orihuela, Torrevieja, Pilar de la Horadada en Los Montesinos.
Deze steden zijn gemakkelijk te bereiken door de lokale wegen die San Miguel de Salinas verbinden met deze steden.

San Miguel de Salinas is, gelijk de meeste steden in Spanje, opgedeeld in verschillende woonwijken zoals onder andere: Aldea del Monte, Balcón de la Costa Blanca, Ciudad de las Comunicaciones, Lomas de Golf, El Galan, Mirador del Mediterráneo, Las Filipinas, enz.

Het klimaat dat aan de hele Costa Blanca heerst is door het WHO (World Health Organisation, wereld gezondheidsorganisatie) uitgeroepen tot het aangenaamste en gezondste klimaat van Europa.

Het WHO baseert zich hierbij op de volgende punten:
- Het klimaat dat heerst aan de Costa Blanca werkt reuma en ischias tegen.
- Een extra aantrekkingskracht zijn de gunstige effecten van het microklimaat op de gezondheid van de bewoners.
- De zoutmeren (Salinas) in Torrevieja en La Mata staan bekend om een helende werking te hebben, de hoge concentratie jodium werkt zelfs kankerwerend.
- In deze gezonde, warme en aangename omgeving is luchtvervuiling uit den boze en komen ideale levensomstandigheden echt tot uiting.

Voor het echt milde klimaat moet u aan de Costa Blanca zijn, want in de wintermaanden kan de temperatuur soms nog oplopen tot 20 graden, dat zorgt er zelfs voor dat het aan het zuiden van de Costa Blanca in de winter zelfs enkele graden warmer is dan aan de Costa del Sol.
In de zomer is het dan weer enkele graden warmer aan de Costa del Sol.